Gode råd om hækleudstyr

Gode råd om hækleudstyr

Når man starter med at hækle, er der ingen grund til at gå ud og investere i alt for mange typer udstyr, men her vil de mest basale ting blive gennemgået.

2015-02-21 13.50.43                                                                 1) Hæklenåle 2) Garn  3) Saks  4) Nåle                                                                 

1) Hæklenåle

Først og fremmest skal du bruge en hæklenål. De findes i forskellige modeller og størrelser. Find en hæklenål som du synes er rar at holde ved og undersøg hvilken størrelse du skal bruge. Hvis du har fundet en bestemt opskrift du gerne vil hækle, står der typisk hvilken størrelse hæklenål man skal bruge. Der kan dog være forskel fra person til person på hvor stramt man hækler, og derfor kan man typisk godt bruge en hæklenål der er lidt større eller mindre end det der foreslås. Hvis du hækler bamser kan du sagtens vælge en anden størrelse end den der står, du skal blot bruge den samme størrelse til alle bamsens dele, så passer de stadig sammen til sidst, men bamsen er måske lidt større eller mindre end opskriften siger. Hvis du skal hækle tøj, er det mere vigtigt at du bruger den rigtige størrelse hæklenål, da du ellers risikerer at opskriften er til et barn på 12 måneder og du ender med at hækle en størrelse 6 måneder. En god startnål kan være en størrelse 2½ eller 3, da den kan bruges til en del begynderopskrifter. Med tiden kan du købe flere hæklenåle, efterhånden som du kender dit behov. Når du kigger på hæklenålen, står størrelsen som regel skrevet på pinden.

2015-02-21 13.56.45

2) Garn

Hvilken type garn man skal bruge afhænger af opskriften og størrelsen på pinden. Til pind 2½ eller 3 anbefales dog ofte bomuldsgarn 8/4. Jeg var i lang tid forvirret over hvad de to numre henviser til, men har siden fundet ud af at det første tal fortæller at 1 gram garn svarer til 8 meter, og det andet tal fortæller at garnet er lavet af fire tråde. Når du vælger hvilket garn du vil købe, er der et par ting du skal tage hensyn til:

  • Hvad anbefales i opskriften?
  • Hvor mange garnnøgler skal du bruge?
  • Skal det kunne vaskes?

Ligesom med størrelsen på hæklenålen kan du godt vælge at afvige fra opskriftens anbefalinger til garn, men du må igen være forberedt på at det kan påvirke resultatet både i forhold til størrelse og tæthed. Når du skal ud at købe garn er det vigtigt at du overvejer hvor meget du skal bruge. Er det et større projekt du skal i gang med, er det bittert at stå og mangle garn til sidst, og hvis ikke du får et garnnøgle der er fra samme indfarvning som de andre du brugte, kan du risikere at der er en lille farveforskel. Det er altså ikke nok at tjekke at farven er den samme, når du køber flere garnnøgler, du skal også tjekke på serienummeret om de er farvet på samme tid for at sikre et ensartet resultat. 2015-02-21 13.55.46

Du kan enten vælge at købe garnet i en forretning eller bestille en større mængde hjem fra nettet. Det er tit lidt billigere, hvis man bestiller det hjem fra nettet og kan også være en fordel, hvis man ikke bor i nærheden af en god garnforretning.

Det sidste man skal overveje når man køber garn er hvad det skal bruges til. Hvis garnet skal bruges til en hagesmæk eller en rangle, som uundgåeligt vil blive beskidt og skulle vaskes hyppigt, er det vigtigt at vælge en garntype der kan holde til at komme i vaskemaskinen. Det står næsten altid en vaskeanvisning på pakken.

3) Saks

Dette er der ikke så mange ben i. Vælg en saks der er god til at klippe i garn og hav den til at ligge fast sammen med dine hækleting. Det er simpelthen så irriterende at skulle ud for at lede efter en saks, hver gang man skal klippe.

4) Nåle

Køb gerne 1 eller 2 nåle der er har et større øje, så der kan komme garn igennem. Nålene bruger du, når du i slutningen af dit hæklearbejde skal fæstne garnet, så det ikke løber op. Jeg forsøgte i lang tid at gøre det men en normal synål, men det resulterede blot i en flosset tråd og frustrationer, så gør dig selv en tjeneste og køb en nål beregnet til garn.

 

Skriv en kommentar

Din email adresse bliver ikke offentliggjort. Felter markeret med * skal udfyldes.