Hækling er en rigtig populær form for håndarbejde, og det er ikke uden grund. Det er relativt let at lære at hækle, da man kun behøver at kunne enkelte forskellige masketyper for at kunne lave hæklede karklude, bamser eller tøj. Går du og overvejer at lære at hækle, er denne side tiltænkt dig J
Når man taler om hækling, er der forskellige masketyper, som man skal lære at hækle.
Luftmasker er den første masketype, du skal lære at kende, når der skal hækles. De fleste hækleprojekter starter med en luftmaske. Skal du hækle ”frem og tilbage” slås først et antal luftmasker op, hvorefter man kan hækle frem og tilbage med en anden masketype (for eksempel fastmasker). Det er vigtigt, når man hækler frem og tilbage, at man altid vender med en luftmaske, ellers bliver stykket man hækler hele tiden smallere og smallere.
Magisk ring er lidt mere vanskelig at lære, men den magiske ring bruges til at begynde hækleprojekter, hvor der skal hækles rundt. Fordelen ved at starte i en magisk ring er, at man kan stramme ringen til, når man har hæklet det antal masker i den, som hækleopskriften foreskriver. Der åbnes en ny verden indenfor hækling, når man har lært at lave en magisk ring.
Fastmasker er en masketype, der er rigtig nem at lære at hækle, og den bruges især til hækling, når man skal hækle bamser eller andre projekter, hvor man ønsker et fast og ensartet resultat. Det er vigtigt – særligt i starten – at sørge for, at det man hækler bliver jævnt, da mange har en tendens til af hækle med varierende hæklefasthed. Efterhånden som man bliver mere øvet, bliver man bedre til at hækle lige stramt eller løst hver gang.
Kædemasker bruges ofte, når man skal skifte farve eller afslutte, det man hækler. Kædemasken er mere ”flad” end de andre masketyper, og derfor velegnet til at give et jævnt resultat og undgå for store takker, når der hækles med farveskift eller arbejdet afsluttes.
Stangmasker findes i forskellige udgaver, og kan både hækles som halvstangmasker, stangmasker, dobbelte stangmasker, tredobbelte stangmasker og firdobbelte stangmasker. Det er altså vigtigt at være opmærksom på, hvilken type stangmaske der nævnes i hækleopskriften. Stangmaskerne bruges ofte i forbindelse med hækling af tøj og lignende store projekter. De tre- og firdobbelte stangmasker bruges desuden til at hækle knaphuller. Vær dog opmærksom på om hullet er stort nok til den knap, du planlægger at bruge, inden der hækles videre, da man ellers kan risikere at skulle hækle det om senere.
Efterhånden som man bliver mere rutineret til hækling, kan man lære at hækle mindre kendte masketyper og kanter, men allerede med få masketyper kan man lave fine hæklede ting. Husk altid at læse hækleopskriften igennem inden du går i gang med at hækle, så du ved hvilke masketyper du skal kunne.
Nu er der kun tilbage at sige: Fat hæklenålen og hækl!
Vi vil forsøge at lægge nogle hælpe guide videoer op til hækling snarest!